Każdy z nas wie, że witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia naszych zębów i dziąseł. Oczywiście, fundamentalną kwestią jest codzienna higiena jamy ustnej oraz systematyczne przeglądy stomatologiczne. Niemniej jednak możemy sami zadbać nie tylko o zdrowe nawyki ale także o to by dostarczyć naszemu organizmowi potrzebny zasób witamin i mikroelementów. Nasze zęby i dziąsła będą nam wdzięczne.
W przypadku niedoboru witamin i składników mineralnych wzrasta ryzyko stanów zapalnych, chorób dziąseł, owrzodzeń jamy ustnej oraz ubytków.
Najważniejsze w naszej diecie są znany wszystkim wapń, witamina D, fosfor i witamina C. Nie możemy dopuścić by tych witamin zabrakło na naszych talerzach i w naszym codziennym menu. Pamiętajmy, że to niezwykle ważne nie tylko u dzieci ale także u dorosłych.
Jeśli chodzi o dzieci i młodzież, to ich struktury kostne rozwijają się nawet do 20 roku życia, dlatego im bardziej zadbamy o dostarczanie witamin w okresie wzrostu tym mocniejsze i zdrowsze będą zęby naszych dzieci.
Poznajmy teraz kluczowe witaminy i minerały oraz ich wpływ na nasze zęby.
- Wapń – pełni chyba najważniejszą rolę w procesie tworzenia się wszelkich struktur kostnych. To dzięki odpowiedniej ilości wapnia w organizmie zęby i wszelkie kości są zdrowe i mocne. Wapń krąży w naszym organizmie, niestety jest go zbyt mało, dlatego musimy go dostarczać wraz z pożywieniem. Jeżeli nie zadbamy o odpowiednią dietę, nasz organizm będzie musiał sobie poradzić sam. Zacznie uzupełniać braki poprzez pobierania tego pierwiastka z kośćca, a co za tym idzie nasz układ kostny zacznie słabnąć.
Wapń zapobiega osteoporozie, która prowadzi do złamań i pęknięć tkanki kostnej. Osteoporoza występuje głównie u osób starszych, dlatego tak ważne jest aby dieta była bogata w białko nie tylko u dzieci ale także osób starszych.
Najlepsze źródło wapnia to:
- sery, jogurty
- brązowy ryż
- fasola
- zielone warzywa liściaste
- łosoś, sardynki
- pomarańcze
- Fosfor – podobnie jak wapń, fosfor to składnik budulcowy. Najwięcej jest go w naszych kościach i zębach. Fosfor pełni wiele funkcji w naszym organiźmie. Jest niezbędny w naszej codziennej diecie, aby działanie wapnia było pełne. Jest to kluczowe dla dzieci, które się uczą i potrzebują skupienia i koncentracji. Fosfor występuje w wielu produktach spożywczych, więc raczej nie notuje się jego niedoborów. Większym problemem jego zbyt duża podaż. Pamiętajmy też, że fosfor występuje zazwyczaj w tych samych produktach co wapń. Znaczne ilości fosforu znajdują się także w serach podpuszczkowych, dojrzewających – serach żółtych, topionych oraz innych produktach do których dodaje się związki fosforu, a zwłaszcza fosforany.
Najlepsze źródła fosforu to:
- wszelkie zboża
- kiełki
- orzechy i migdały
- drób
- ryby
- jaja
- pomidory
- owoce cytrusowe
- Witamina D – reguluje we krwi poziom wapnia i fosforu, sprawia, że są lepiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Witamina ma pozytywny wpływ na tkanki przyzębia. U osób które mają dietę bogatą w witaminę D rzadziej dochodzi do występowania paradontozy i stanów zapalnych dziąseł.
Najlepszym źródłem występowania witaminy D jest słońce, a poza tym znajdziemy ją w:
- mleku
- serach
- jajach
- zbożach
oraz
- tłustych rybach (np. dorsz)
- Witamina A – najczęściej kojarzymy ją z pozytywnego wpływu na wzrok. Nie mniej jednak pomaga nam także utrzymać dobra kondycje i nawilżenie błon śluzowych, tkanek przyzębia oraz w odpowiedniej ilości śliny. Ma swój udział w tworzeniu się zębów oraz ząbkowania. Ma wpływ na prawidłowy rozwój szkliwa oraz mineralizację zębów. Pomaga podczas gojenia się ran. Zbyt mało witaminy A w naszym organiźmie tym bardziej jesteśmy podatni na wszelkie infekcje oraz mniejszą produkcję śliny. Długotrwała suchość w ustach może przyczyniać się także do uszkodzeń szkliwa, halitozy (nieprzyjemny zapach z ust) i rozwoju próchnicy.
Najwięcej witaminy A występuje w :
- jajach (szczególnie w żółtku)
- podrobach (np. w wątróbce)
- żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach (marchewka, dynia, bataty, banany lub mango)
- zielonych warzywach liściastych, które są bogate w beta – karoten ( naturalna witamina A)
- Witamina C – kolejna która jest niezbędna do dobrej kondycji naszego przyzębia. Pomaga przy regeneracji tkanki, wspomaga w przypadku infekcji dziąseł. Niedobory witaminy C zwiększają możliwość występowania podatności na stany zapalne dziąseł. Wszelkie nieprawidłowości w obrębie dziąseł i przyzębia mogą doprowadzić do poważnych chorób, np. szkorbutu. Witamina C pomaga w redukcji odkładania się płytki nazębnej, jest także silnym przeciwutleniaczem mobilizującym nasz układ odpornościowy.
Najwięcej witaminy C znajdziemy w:
- owocach dzikiej róży
- porzeczkach (czarnych i czerwonych)
- czerwonej papryce
- natce pietruszki
- ananasie
- brukselce
- kalafiorze
Częste pękanie kącików ust, tworzące się „zajady” czy nadwrażliwość błon śluzowych z pieczeniem i obrzękiem może dotyczyć osób ze zbyt niskim poziomem witaminy B6. Kompleks witaminy B jest bardzo korzystny dla zdrowia naszej jamy ustnej, ponieważ dzięki niej wzrasta ilość „dobrych” bakterii, a maleje tych odpowiedzialnych za rozwój próchnicy.
Witaminę B6 znajdziemy przede wszystkim w:
- drobiu
- grzybach
- roślinach strączkowych
Pamiętajmy, żeby nasza dieta była urozmaicona i bogata we wszystkie mikroelementy. Unikajmy natomiast jedzenia typu fast food, które jest wyjałowione z wszelkich korzystnych dla zdrowia witamin.
K.Cz-D.
źródło: dentonet.pl; mp.pl
zdjęcia: pl.freepik.com