Pokarmy barwiące zęby czyli uważaj co jesz.

Pokarmy barwiące zęby czyli uważaj co jesz.

 

Każdy marzy o śnieżnobiałym uśmiechu. Niestety spożywanie niektórych produktów wpływa na przebarwienia zębów. Czasami nie do końca zdajemy sobie sprawy z tego co może spowodować brzydki odcień zębów.

Oto lista produktów, które barwią zęby.

  • Kawa, herbata, zioła – spożywanie wymienionych napojów w dużej ilości niekorzystnie wpływa na kolor naszych zębów.  Ciekawostką jest fakt, że czarna herbata jest dużo bardziej szkodliwa niż kawa. Należy jednak wiedzieć,  że zielona herbata ma właściwości zdrowotne a szczególnie ma wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz na niektóre odmiany nowotworów. 
  • Czerwone wino – powoduje erozję szkliwa ponieważ zawiera dużo kwasów owocowych. Dodatkowo naturalne barwniki wpływają na kolor zębów. Dlatego warto podczas picia wina, przegryzać twardy, żółty ser który skutecznie oczyszcza zęby, ponieważ stymuluje produkcję śliny w jamie ustnej.
  • Kolorowe napoje gazowane – zawierają okrutnie dużo cukru. Dodatkowo są wypełnione sztucznymi barwnikami i konserwantami. Tego typu napoje są zabójcze dla naszych zębów. Nie tylko niszczą zęby z powodu zawartego w nich cukru, ale także są bardzo kaloryczne. Najlepiej w ogóle z nich zrezygnować. Należy także pamiętać, że kwasy zawarte w napojach typu coca cola lub napojach energetycznych bardzo rozmiękczają szkliwo jednocześnie narażając je na powstanie próchnicy.
  • Owoce – szczególnie owoce leśne takie jak: jagody, jeżyny, porzeczki czarne i czerwone. W mniejszym stopniu także barwią zęby ciemne winogrona. Najważniejsze jest to, aby po spożyciu owoców nie myć od razu zębów, ponieważ owoce zawierające kwasy owocowe zmiękczają szkliwo, więc umycie ich zaraz po jedzeniu może je uszkodzić. Lepiej jest najpierw przepłukać zęby wodą a dopiero potem umyć.
  • Przyprawy – chociaż produkty takie jak: curry, kurkuma, sproszkowana, czerwona papryka czy sos sojowy i rybny barwią zęby, mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm i są zdrowe, więc nie ma potrzeby z nich rezygnować. Pamiętajmy, aby po spożyciu przyprawionych dań po prostu przepłukać zęby wodą. Szczególnie bogata w wymienione przyprawy jest kuchnia orientalna, która znana jest z rozgrzewających aromatów, bogactwa przypraw i cudownego smaku.
  • Pieczywo pszenne, banany i inne miękkie produkty spożywcze, co prawda nie barwią naszego szkliwa, ale za to obklejają zęby co ułatwia nagromadzenie się bakterii próchnicotwórczych a to z kolei sprzyja powstawaniu próchnicy.

Wymieniliśmy produkty mające negatywny wpływ na kolor naszych zębów, pamiętajmy jednak, że są także produkty które pozytywie wpływają na nasze uzębienie. Postaramy się w następnym naszym wpisie przedstawić je nieco bliżej.

 

 

 

źródło: dentonet.pl

zdjęcie: https://pl.freepik.com/premium-wektory/filizanka-kawy-z-zeba-z-pianki_4005151.html

https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/dojrzale-jagody-i-zielone-liscie-w-filizance_4870177.htm