Guma do żucia – więcej szkody czy pożytku?

Guma do żucia – więcej szkody czy pożytku?

Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu żuł gumę. Jedni ją kochają i nie wyobrażają sobie dnia bez gumy do żucia, inni unikają jak ognia. Kto ma rację? Czy warto żuć gumę?

Największą zaletą gum do żucia jest fakt, że chronią zęby przed próchnicą. Oczywiście nie jest to takie jednoznaczne, ponieważ, żeby guma chroniła przed próchnicą musi w swoim składzie posiadać ksylitol a nie cukier prosty. Ksylitol to naturalny cukier który jako jedyny nie fermentuje w jamie ustnej, w związku z tym bakterie występujące w ustach nie wytwarzają kwasów uszkadzających szkliwo. Ksylitol redukuje osadzanie się płytki nazębnej i pobudza ślinianki do pracy. Dlatego stomatolodzy zalecają żucie gumy po posiłku nie dłużej niż 20 minut. Oczywiście w sytuacjach gdy nie mamy możliwości umycia zębów bezpośrednio po posiłku. Jeśli koniecznie chcesz żuć gumę to tylko bezcukrową.

Lekarze jednoznacznie potwierdzają, że żucie gumy od czasu do czasu bywa nawet wskazane, ale dłuższe i częstsze żucie gumy może powodować zaburzenia stawów skroniowo – żuchwowych. Ich objawami są bóle szczeki, głowy, szyi lub uszu. Należy też wiedzieć, że nadmiar powietrza połykany wraz z żuciem gumy może powodować skurcze jelit, wzdęcia i bóle brzucha. Na domiar złego słodziki i mięta stosowane w większości gum mogą dawać efekt przeczyszczający.

Kto pamięta, gdy będąc dzieckiem, babcia lub rodzice straszyli, że jak połknie się gumę to może skleić żołądek? Wiele osób do dzisiaj uważa, że to prawda. Oczywiście, połknięcie kilku gum naraz może mieć przykre skutki, ale jeśli raz na jakiś czas zdąży nam się połknąć gumę – to nic się strasznego nie wydarzy. Należy jednak wiedzieć, że guma do żucia w większości jest zrobiona ze sztucznych produktów syntetycznych, których kwas żołądkowy nie umie strawić. Nie mniej jednak guma jest rozdrabniana na mniejsze kawałki i zostaje  bezpiecznie wydalona.

Należy wiedzieć, że zbyt częste żucie gumy jest jedną z przyczyn występowania bruksizmu, czyli schorzenia popularnie nazywanym zgrzytaniem zębów. Konsekwencja nieleczonego bruksizmu mogą być mikropęknięcia zębów i uszkodzenia szkliwa. Pamiętajmy także, że osoby nadmiernie często żujące gumę mogą mieć chroniczne bóle stawów skroniowo – żuchwowych. 

Jeśli uwielbiasz gumę do żucia, to warto stosować ją z umiarem, czytać skład i pamiętać, że najwięcej daje dobrego gdy żujemy ją po posiłku nie dłużej niż 15 – 20 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

K. Cz-D 

źródło: stomatologianews; dentonet.pl

foto: pl.freepik.com