Witaminy dla naszej jamy ustnej.

Każdy z nas wie, że witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia naszych zębów i dziąseł. Oczywiście, fundamentalną kwestią jest codzienna higiena jamy ustnej oraz systematyczne przeglądy stomatologiczne. Niemniej jednak możemy sami zadbać nie tylko o zdrowe nawyki ale także o to by dostarczyć naszemu organizmowi potrzebny zasób witamin i mikroelementów. Nasze zęby i dziąsła będą nam wdzięczne.

W przypadku niedoboru witamin i składników mineralnych wzrasta ryzyko stanów zapalnych, chorób dziąseł, owrzodzeń jamy ustnej oraz ubytków.

Najważniejsze w naszej diecie są znany wszystkim wapń, witamina D, fosfor i witamina C. Nie możemy dopuścić by tych witamin zabrakło na naszych talerzach i w naszym codziennym menu. Pamiętajmy, że to niezwykle ważne nie tylko u dzieci ale także u dorosłych.

Jeśli chodzi o dzieci i młodzież, to ich struktury kostne rozwijają się nawet do 20 roku życia, dlatego im bardziej zadbamy o dostarczanie witamin w okresie wzrostu tym mocniejsze i zdrowsze będą zęby naszych dzieci.  

Poznajmy teraz kluczowe witaminy i minerały oraz ich wpływ na nasze zęby.

  • Wapń – pełni chyba najważniejszą rolę w procesie tworzenia się wszelkich struktur kostnych. To dzięki odpowiedniej ilości wapnia w organizmie zęby i wszelkie kości są zdrowe i mocne. Wapń krąży w naszym organizmie, niestety jest go zbyt mało, dlatego musimy go dostarczać wraz z pożywieniem. Jeżeli nie zadbamy o odpowiednią dietę, nasz organizm będzie musiał sobie poradzić sam. Zacznie uzupełniać braki poprzez pobierania tego pierwiastka z kośćca, a co za tym idzie nasz układ kostny zacznie słabnąć.

Wapń zapobiega osteoporozie, która prowadzi do złamań i pęknięć tkanki kostnej. Osteoporoza występuje głównie u osób starszych, dlatego tak ważne jest aby dieta była bogata w białko nie tylko u dzieci ale także osób starszych.

Najlepsze źródło wapnia to:

  • sery, jogurty
  • brązowy ryż
  • fasola
  • zielone warzywa liściaste
  • łosoś, sardynki
  • pomarańcze
  • Fosfor – podobnie jak wapń, fosfor to składnik budulcowy. Najwięcej jest go w naszych kościach i zębach. Fosfor pełni wiele funkcji w naszym organiźmie. Jest niezbędny w naszej codziennej diecie, aby działanie wapnia było pełne. Jest to kluczowe dla dzieci, które się uczą i potrzebują skupienia i koncentracji. Fosfor występuje w wielu produktach spożywczych, więc raczej nie notuje się jego niedoborów. Większym problemem jego zbyt duża podaż. Pamiętajmy też, że fosfor występuje zazwyczaj w tych samych produktach co wapń. Znaczne ilości fosforu znajdują się także w serach podpuszczkowych, dojrzewających – serach żółtych, topionych oraz innych produktach do których dodaje się związki fosforu, a zwłaszcza fosforany.

Najlepsze źródła fosforu to:

  • wszelkie zboża
  • kiełki
  • orzechy i migdały
  • drób
  • ryby
  • jaja
  • pomidory
  • owoce cytrusowe
  • Witamina D – reguluje we krwi poziom wapnia i fosforu, sprawia, że są lepiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Witamina ma pozytywny wpływ na tkanki przyzębia. U osób które mają dietę bogatą w witaminę D rzadziej dochodzi do występowania paradontozy i stanów zapalnych dziąseł.

Najlepszym źródłem występowania witaminy D jest słońce, a poza tym znajdziemy ją w:

  • mleku
  • serach
  • jajach
  • zbożach

oraz

  • tłustych rybach (np. dorsz)
  • Witamina A – najczęściej kojarzymy ją z pozytywnego wpływu na wzrok. Nie mniej jednak pomaga nam także utrzymać dobra kondycje i nawilżenie błon śluzowych, tkanek przyzębia oraz w odpowiedniej ilości śliny. Ma swój udział w tworzeniu się zębów oraz ząbkowania. Ma wpływ na prawidłowy rozwój szkliwa oraz mineralizację zębów. Pomaga podczas gojenia się ran. Zbyt mało witaminy A w naszym organiźmie tym bardziej jesteśmy podatni na wszelkie infekcje oraz mniejszą produkcję śliny. Długotrwała suchość w ustach może przyczyniać się także do uszkodzeń szkliwa, halitozy (nieprzyjemny zapach z ust)  i rozwoju próchnicy.

Najwięcej witaminy A występuje w :

  •  jajach (szczególnie w żółtku)
  • podrobach (np. w wątróbce)
  • żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach  (marchewka, dynia, bataty, banany lub mango)
  • zielonych warzywach liściastych, które są bogate w beta – karoten ( naturalna witamina A)
  •  Witamina C –   kolejna która jest niezbędna do dobrej kondycji naszego przyzębia. Pomaga przy regeneracji tkanki, wspomaga w przypadku infekcji dziąseł. Niedobory witaminy C zwiększają możliwość występowania podatności na stany zapalne dziąseł. Wszelkie nieprawidłowości w obrębie dziąseł i przyzębia mogą doprowadzić do poważnych chorób, np. szkorbutu. Witamina C pomaga w redukcji odkładania się płytki nazębnej,  jest także silnym przeciwutleniaczem mobilizującym nasz układ odpornościowy.

Najwięcej witaminy C znajdziemy w:

  • owocach dzikiej róży
  • porzeczkach (czarnych i czerwonych)
  • czerwonej papryce
  • natce pietruszki
  • ananasie
  • brukselce
  • kalafiorze

Częste pękanie kącików ust, tworzące się „zajady” czy nadwrażliwość błon śluzowych z pieczeniem i obrzękiem może dotyczyć osób ze zbyt niskim poziomem witaminy B6. Kompleks witaminy B jest bardzo korzystny dla zdrowia naszej jamy ustnej, ponieważ dzięki niej wzrasta ilość „dobrych” bakterii, a maleje tych odpowiedzialnych za rozwój próchnicy.

Witaminę B6 znajdziemy przede wszystkim w:

  • drobiu
  • grzybach
  • roślinach strączkowych

Pamiętajmy, żeby nasza dieta była urozmaicona i bogata we wszystkie mikroelementy. Unikajmy natomiast  jedzenia typu fast food, które jest wyjałowione z wszelkich korzystnych dla zdrowia witamin.

 

K.Cz-D.

 

 

 

źródło: dentonet.pl; mp.pl

zdjęcia: pl.freepik.com