Nadwrażliwość zębów

Czujesz nagły, kłujący lub przeszywający ból podczas jedzenia zimnych lub gorących posiłków?

Nieprzyjemne, krótkie odczucie płynące z zęba – większość z nas tego doświadczyła np. podczas jedzenia lodów lub pijąc gorącą herbatę. Ten impuls bólu stoi za nadwrażliwością zębów.

Według statystyk co piąta osoba doświadczyła nadwrażliwości zębów a nawet ponad połowie populacji jest to świetnie znane uczucie. Z założenie nie jest to większy problem do zmartwień, nie mniej jednak część z nas może mieć w związku z tym problem z dziąsłami lub zębami.

Jak wspomnieliśmy na początku, zimno lub gorąco może wpływać na nagły ból. Ale nie tylko.

Wielu pacjentów skarży się na nadwrażliwość w trakcie spożywania także słodkich lub kwaśnych napojów czy pokarmów.

Dlaczego pojawia się ten ból?

Odpowiedź jest prosta. We wnętrzu zeba znajduje się żywa tkanka która jest bogato unerwiona i ukrwiona. Każda taka tkanka reaguje wysyłaniem impulsu nerwowego który odczuwamy jako ból. Przed takim impulsem powinno chronić tkankę zęba szkliwo oraz zębina znajdująca się pod nim, ale niestety nie zawsze tak to działa.  Nasze szkliwo często bywa uszkodzone co tylko zwiększa wrażliwość zęba. Wszystko, co może prowadzić do uszkodzenia szkliwa może również powodować nadwrażliwość.

W jaki sposób możemy uszkodzić szkliwo?

Warto tu wspomnieć m.in. o:

  • zbyt mocnym szczotkowaniu
  • uszkodzeniach mechanicznych (m.in. uderzenia powodujące odkruszenie części szkliwa)
  • próchnicy (początek każdego bólu zęba)
  • chorobach przyzębia (np. recesja dziąseł) I to właśnie recesja  jest najczęstszą przyczyna odczuwania nadwrażliwości.

Pamiętajmy też, że przyczyną nadwrażliwości jest kwasowa erozja szkliwa. Dochodzi do niej, gdy spożywamy produkty o niskim pH, czyli m.in. cytrusy, napoje gazowane, soki owocowe. Pod wpływem kwasów szkliwo ulega demineralizacji, co skutkuje słabszą ochroną przed czynnikami zewnętrznymi.

W jaki sposób możemy reagować gdy pojawia się u nas problem z nadwrażliwości? W aptekach i drogeriach dostępne są preparaty bez recepty, które można stosować, by zminimalizować dolegliwości. Do wyboru są pasty do zębów i płukanki.  Na jakie preparaty powinniśmy zwrócić uwagę?  Szukajmy tych które w składzie zawierają remineralizujący hydroksyapatyt, fluorki, sole potasu i inne substancje, które mogą być pomocne przy zwalczaniu przyczyn nadwrażliwości.

W płukankach warto zwrócić uwagę na zawartość chlorheksydyny lub przeciwzapalnych wyciągów ziołowych (np. szałwia lub rumianek)

Pamiętajmy jednak, że jeśli systematyczne używanie tego typu preparatów nam w żaden sposób nie pomoże należy się szybko skontaktować ze stomatologiem, który oceni stan zębów i dziąseł i skieruje pacjenta na dalsze leczenie lub przepisze odpowiedni preparat.