Nadwrażliwość zębów.

Nadwrażliwość zębów.

Nadwrażliwość zębów dotyczy większości z nas. Mówi się, że nawet do 50% populacji odczuwa to nieprzyjemne wrażenie. Objawia się nagłym, przeszywającym, krótkotrwałym bólem podczas spożywania gorących lub zimnych pokarmów i napojów. Rzadziej, ale bywa że podczas jedzenia rzeczy kwaśnych lub słodkich także przeszywa nas to dziwne uczucie.

Nadwrażliwość zębów może pojawić się praktycznie u każdego – kobiety i mężczyzny, młodego lub starego.  To uczucie to nic innego jak reakcja naszej miazgi. Nadwrażliwość powoduje osłabienie warstwy szkliwa, które pokrywając miazgę chroni ją przez działaniem czynników termicznych lub chemicznych. Miazga jest bardzo unerwiona i jeśli mamy osłabione z jakiegoś względu szkliwo, to wszelkie bodźce docierają do miazgi i mocno ją drażnią, a to właśnie powoduje znane większości, dolegliwości bólowe.

Nie wiesz czy cierpisz na nadwrażliwość? Jest kilka charakterystycznych objawów, które wskazują na problem z nadwrażliwością.

  • ból podczas spożywania zbyt gorących i zimnych potraw (a także słodkich i kwaśnych)
  • nieprzyjemne, krótkotrwałe uczucie „łupania” w zębach podczas np. szczotkowania lub wdychania zimnego powietrza.

Pierwsze objawy są delikatne i subtelne, występują tylko czasami. Z biegiem czasu jednak, w miarę jak szkliwo cienieje, ból staje się silniejszy, częstszy i bardziej dotkliwy.

Kiedy już stwierdzimy, że może nam dokuczać nadwrażliwość zębowa, warto zastanowić się w jaki sposób sobie z nią poradzić. Podstawowym elementem profilaktyki jest dbanie o prawidłowy stan szkliwa. Niestety jest wiele czynników przez które niszczą szkliwo.                                                             Możemy do nich zaliczyć m.in.

  • picie dużych ilości kolorowych, gazowanych napojów, które zawierają kwasy rozmiękczające szkliwo,
  • mycie zębów bezpośrednio po zjedzeniu kwaśnych owoców lub warzyw (kwasy zawarte m.in. w cytrusach rozmiękczają szkliwo, które dodatkowo naruszamy szczotkując zęby)
  • jedzenie zbyt wielu słodyczy i cukrów,
  • zła higiena jamy ustnej – zbyt mocne przyciskanie szczotki do zębów podczas codziennego szczotkowania, używanie szczoteczki z twardych włosiem i ciągłe stosowanie past wybielających o dużym stopni ścieralności,
  • refluks żołądka
  • bulimia (kwasy podczas cofania się treści żołądkowej także rozpuszczają szkliwo)
  • bruksizm czyli nawykowe zgrzytanie zębami – powodujące ścieranie się szkliwa szczególnie z powierzchni żujących zębów.

Jeśli już jemy produkty bogate w kwasy pamiętajmy, aby po ich spożyciu przepłukać usta wodą, a dopiero potem umyć zęby. Dzięki temu wyrównamy poziom ph w ustach i nie zniszczymy aż tak szkliwa.

Jeśli już nas dotknie nadwrażliwośc, to warto kupić w aptece lub drogerii pastę do zębów z nadwrażliwością. Pasty takie maja za zadanie zamknąć kanaliki zębinowe i uniemożliwić działanie wszelkich, szkodliwych bodźców zewnętrznych. Składniki znajdujące się w tego rodzaju pastach sprawdzają się idealnie. Do szczotkowania zębów stosujmy szczotki z miękkim włosiem, i nie używajmy aż tak abrazyjnych past (ścierających szkliwo).

W razie gdyby to nie pomagało wybierzmy się lekarza stomatologa, który pomoże uporać się tym męczącym problemem, którą jest nadwrażliwość.

K. Cz-D.

 

 

 

 

 

źródło: dentonet.pl

zdjęcia: pl. freepik.com