Co lubią jeść nasze zęby ?

Ostatnio opisywaliśmy produkty spożywcze barwiące zęby. Dzisiaj poruszymy temat produktów spożywczych które wspomagają nasze zęby. Jeśli chcesz mieć zdrowe zęby musisz zadbać aby w diecie znalazły się produkty ułatwiające utrzymanie higieny jamy ustnej i wspomagające walkę z próchnicą.

  • Owoce i warzywa – to skarbnica witamin i składników mineralnych, pozytywnie wpływające na nasz kościec. Szczególnie owoce są bogate w witaminę C. Należy pamiętać, że niektóre owoce zawierają dużo kwasów. Szczególnie bogate w nie są cytrusy. Substancje te mogą niszczyć szkliwo, zwiększając ryzyko próchnicy i wywołując nadwrażliwość zębów. Należy pamiętać, że pomimo zdrowotnego wpływu owoców, należy z ich ilością nie przesadzać, ponieważ zawierają cukier który na dłuższa metę szkodzi zębom.

Szczególnie bogate w cukier są banany (które dodatkowo obklejają zęby) czereśnie i winogrona. Należy pamiętać by po ich zjedzeniu przepłukać usta wodą.

Zdecydowanie najzdrowsze dla naszych zębów są jabłka. Nie za słodkie i nie tak bogate w kwasy. Dodatkowo pełnią funkcję oczyszczającą jamę ustną. Jedząc jabłko, pobudzamy wydzielanie śliny, która wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni między zębami i chroni zęby przed działaniem cukrów i kwasów. 

Po zjedzeniu owoców odczekaj przynajmniej pół godziny, zanim umyjesz zęby. Robiąc to od razu, dodatkowo narazisz je na demineralizację szkliwa. Zaleca się także picie soków przez słomkę, by zmniejszyć jego kontakt z zębami. Należy także uważać na owoce drobnopestkowe takie jak: truskawki czy maliny. Ich drobne pestki często wchodzą pomiędzy zęby albo pod protezy. Resztki owoców i pesteczki możesz usunąć nicią dentystyczną.

Co do warzyw – to głównie te twarde, jedzone na surowo usuwają osad i płytkę nazębną, chronią nas przed próchnicą.

Możemy tu wymienić: 

  • kalarepę
  • marchew
  • rzodkiewkę czy selera naciowego.                          

Zaletą warzyw jest również to, że nie narażają szkliwa zębów na szkodliwe działanie kwasów i cukrów. Dostarczają cenne składniki odżywcze przy niewielu kaloriach. Marchewkę czy kalarepkę można pogryzać między posiłkami zamiast jeść chipsy, cukierki czy paluszki.  Jedzenie warzyw jest świetne nie tylko dla naszych zębów ale także dla  figury.

  • Nabiał i przetwory mleczne –  to podstawowe źródło wapnia, od którego zależy zdrowie i kondycja naszych zębów. Gdy unikamy jedzenia nabiału, organizm musi sobie radzic sam i czerpie wapń z zapasów zgromadzonych w kościach i zębach. Zdemineralizowane zęby są słabsze, narażone na złamania i próchnicę. Najlepszym źródłem wapnia są naturalne jogurty bez cukru. Należy pamiętać, że im krótszy skład tym zdrowszy produkt, a w zdrowym jogurcie poza mlekiem i zdrowymi bakteriami kwasu mlekowego nie powinno się nic więcej  znajdować. Dodatjowo kwas mlekowy pozytywnie wpływa na nasza florę jelitową i na florę jamy ustnej. Dobry poziom flory w naszej buzi jest ochroną przed zakażeniami bakteryjnymi oraz przed szkodliwymi bakteriami. Dobrym źródłem białka są także żółte sery, które dodatkowo oczyszczają zęby. Niestety są także bardzo kaloryczne, więc należy spożywać je z umiarem.
  • Pieczywo pełnoziarniste – ma w sobie magnez, który zapobiega próchnicy, pod warunkiem że dostarczy się go 2 razy mniej niż wapnia. Jedzenie razowego chleba zwiększa produkcję śliny, co działa ochronnie na zęby poprzez wymywanie przyczepionych do zębów resztek pokarmu. Należy tez wiedzieć, że pachnąca, miękka, biała bułeczka czy pszenny, świeży chleb nie są tym co lubią nasze zęby. Białe, pszenne pieczywo oblepia zęby przez co sprzyja rozwojowi bakterii próchnicotwórczych a w finale do rozwoju próchnicy. Dlatego pamiętajmy, że lepiej dać dziecku skórkę razowego, świeżego chleba niż nadmuchaną białą kajzerkę.
  • Zielona herbata – o ile czarna herbata nie jest najzdrowsza o tyle zielona herbata, bogata w związki polifenolowe i fluor hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej i chroninaszą błonę śluzową przed zakażeniami. Ze względu na wspomniany fluor herbata wzmacnia szkliwo i utrudnia tworzenie się płytki nazębnej. Pomaga walczyć z próchnicą i chorobami przyzębia. Warto ją pić, głównie ze względów zdrowotnych, ale pamiętajmy, że także zostawia osad na zębach.
  • Ryby, owoce morza i algi – zawierają nie tylko wapń, fosfor i witaminę D, ale także mnóstwo mikro i makroelementów. Ryby są także bogate w kwasy omega – 3 dzięki którym lepiej przyswajamy wapń. Dzięki spożywaniu ryb mamy mocne i zdrowe kości, a co za tym idzie, zęby. Najwięcej wapnia znajdziemy w sardynkach i szprotkach. Owoce morza i algi są bogate nie tylko w wysokiej jakości białko, ale także mają w swoim składzie dużo fosforu, fluoru i witamin. Dlatego fani sushi powinni być zadowoleni, że ich ulubione jedzenie wpływa także korzystnie na zdrowie. Wodorosty najlepiej spożywać na surowo, ale swoje zdrowotne właściwości posiadają także po podsmażeniu lub ugotowaniu.
 

 

 

 

 

 

 

źródło: poradnikzdrowie.pl ; medonet.pl

zdjęcia: bliska-zdrowej-zywnosci-z-butelka-wody-i-centymetrem_23-2147601749.jpg

fotolia.pl